Enkele feitjes:

Meer weten?

Boer Albert staat u graag te woord

+316 4310 2213

Onze boerderij

Sinds 1988 wordt op de familieboerderij in Ypecolsga geboerd door Albert en Jacqueline Aukes. Ze kiezen ervoor de koeien buiten te laten grazen in de weilanden naast de boerderij.

Met erge hitte kunnen koeien stress krijgen en mogen ze in de koele stal blijven. Drie keer per dag worden de koeien door de melkrobot gemolken.

Gras voor de koeien:
Helpen met koeien ophalen uit het weiland kan ook, maar meestal fluit de boer even en staan ze al te popelen bij het hek om naar binnen te gaan en gemolken te worden. ’s Zomers wordt er gras gemaaid en opgehaald, dit krijgen de koeien na het melken. De stal ligt dan vol met heerlijk zoet ruikend gras.

Kinderen mogen meehelpen op de boerderij
Voor kinderen is een boerderij altijd een hele belevenis. De koeien zijn toch wel erg groot zo van dichtbij. Met een beetje geluk wordt er een kalfje geboren en kan je van dichtbij zien hoe de moederkoe zich gedraagt en hoe het kalfje veel moeite moet doen om snel op 4 pootjes te gaan staan. De boerderij is volop in bedrijf, met trekkers en vrachtwagens die het erf op en af gaan. Voor hun eigen
veiligheid moeten kinderen begeleid door volwassenen de stal in gaan of het erf verkennen.

Pasgeboren kalfjes
Achter de Friese stjelpboerderij groeien pasgeboren kalfjes na een tijdje op in hun eigen stalletje met stro, de zogenaamde iglo’s. Dat gaat zomer en winter goed, ’s winters moeten ze wat meer eten om goed op temperatuur te blijven. Na een tijdje gaan de kalfjes met groepjes naar de nieuwe jongveestal. Daar liggen de kleinsten ook eerst weer op stro en kunnen vrij rondlopen. Als laatste schuiven ze een stukje op en gaan ze oefenen voor de ligboxenstal. Ze liggen dan op rubberen matten in de ligbox en kunnen vrij rondlopen op de roosters.

Lely Melkrobot

Met de Lely Astronaut A5 bied je koeien optimale bewegingsvrijheid. Bij vrij koeverkeer bepalen de koeien zelf wanneer ze eten, drinken, rusten of worden gemolken.

Friesland Campina

Om de drie dagen haalt een grote tankwagen (36.000 liter) de gekoelde melk weer op uit de tank van de boerderij. De melk wordt o.a. naar Workum gebracht waar een grote kaasfabriek staat van Royal Friesland Campina of de melk naar een andere fabriek voor weide dagmelk.

Camperplaats Waterloo is een camperplaats gelegen in Ypecolsga, een klein dorp in de provincie Friesland, Nederland.

Snel menu

Laatste producten

Contact

(+31)514591266
needhelp@company.com
Nummer 19, 8554 RD Ypecolsga